ZASTO ULAGATI U ZLATO

Zasto ulagati u zlato ?

Tradicionalna upotrebna vrednost zlata, kao osnovne valute, danas se vise ne koristi.

Danasnja upotrebna vrednost zlata, ogleda se u ocuvanju vrednosti finansijskog kapitala, kako pojedinaca, tako i drzava.

U prevodu, zlato znaci FINANSIJSKO OSIGURANJE.

Kroz istoriju, zlato se pokazalo kao najbolja zastita i u slucaju velike inflacije i u slucaju deflacije.

(Inflacija predstavlja opsti porast cena,kao posledica toga, javlja se slabljenje vrednosti novca..

Deflacija predstavlja smanjenju emisiju novca, kao posledica toga, javlja se jacanje vrednosti novca)


FINANSIJSKO OSIGRANJE BUDUCNOSTI

Ulaganje u investiciono zlato odredjen broj ulagaca koristi i kao oblik finansijskog osiguranja svoje buducnosti.

Taj trend primetan je kod ulagaca srednjeg zivotnog doba, koji zele da povecaju svoja primanja u periodu kada odu u penziju.

Ovi ulagaci kupuju investiciono zlato u formatu prikladnom svojim finansijskim mogucnostima.

Njihova projekcija jeste, da kada odu u penziju, svaki mesec unovcavaju po jednu zlatnu plocicu ili dukat i da na taj nacin povecaju svoje prihode.

U te svrhe najcesce se kupuju zlatne poluge od 10, 20, unze i 50 grama.

 

– Cena zlata u proseku ostvaruje stabilan godisnji rast.
– Zlato je najbolje osiguranje imovine od ekonomske neizvesnosti i od rizika na finansijskom trzistu.
– Zlato nije imaginarni vrednosni papir, vec je fizicki dostupno kupcu i lako je prenosivo.
– Zlato je sve trazeniji investicioni proizvod u svetu. U zadnjih godinu dana, traznja za zlatom u Evropi je povecana vise puta.
– Zlato nikada ne moze postati bezvredno, vecno je.
– Zlatom se moze trgovati i moze se prodavati sirom sveta.
– Zlato ne podleze raznim opterecenjima, kao ostali oblici konkretne imovine.
– Pravi trenutak za kupovinu investicionog zlata, jeste kada imate nerasporedjen iznos novca, koji nije poslovno angazovan. To zapravo znaci, kada imate ustedjevinu koja ne donosi prinos .
To je novac koji nije poslovno anagazovan i koji sam po sebi sve manje vredi. Efektivno novac se amortizuje usled inflacije.

Sta to zapravo znaci ?
Nominalno vi imate isti iznos novca na pocetku i na kraju godine, ali kolicina proizvoda koju mozete da kupite za taj iznos osetno se umanjuje, kao posledica opsteg porasta cena proizvoda – inflacije.

  Investitori ulazu u zlato i zbog sledecih razloga:

Ulaganje u zlato

Ulaganje u zlato je nacin ocuvanja vrednosti koji je priznat svuda u svetu. Danas se prodaja zlata u svetu, obavlja najvise u investicionom obliku. Investiranje u zlato nije investicija u pravom smislu te reci, vec polisa osiguranja od inflacije, nestanka valute i drugih ekstremnih kriza. Na zlatu se ne zaradjuje vec se ulaze u njega kao vid osiguranja investicionog portfolija, gde zlato sluzi kao hedge (zastita) rizicnim investicijama u deonice, obveznice i druge hartije od vrednosti.

Preporucljivo je da svaki investitor ima od 20 do 30% sredstava u zlatu, ostatak u deonicama, obveznicama, nekretninama i biznisu. Nikada ne treba sav novac ulagati u samo jednu investicionu kategoriju.

Svaki rast cene zlata, iznad stope inflacije u posmatranom periodu, predstavlja dodatnu dobit, tj. zaradu.

Dugorocno gledano, zlato se pokazalo, kao izuzetno stabilan i pouzdan cuvar imovine od inflatornih udara, kojima je papirni novac posebno podlozan. Jednom uncom zlata se pre dva vek, moglo kupiti robe, gotovo u gram, iste vrednosti kao i danas.

  Na koji nacin zlato cuva vasu imovinu?

Zastita imovine kroz ulaganje u zlato,ogleda se kroz rast cene ovog plemenitog metala u odnosu na stopu inflacije u posmatranom periodu.

​Šta je stvarna zarada na zlatu?

​Svaki rast cene zlata, iznad stope inflacije u posmatranom periodu, predstavlja dodatnu dobit, tj. zaradu.

Dugorocno gledano, zlato se pokazalo, kao izuzetno stabilan i pouzdan cuvar imovine od inflatornih udara, kojima je papirni novac posebno podlozan. Jednom uncom zlata se pre dva veka, moglo kupiti robe, gotovo u gram, iste vrednosti kao i danas.
Nasuprot tome, vrednost papirnog novca se visestruko smanjila, a u mnogim zemljama domaca valuta zbog potpunog obezvredjivanja morala je biti zamenjena novom. ( To se na primer desilo u Crnoj Gori ).
GOLD u ponudi ima najkvalitetnije i medjunarodno priznate investicione jedinice Nemacke kovnice Heraeus, koje prodaje sa odgovarajucim sertifikatima.

Svaka investiciona jedinica ima serijski broj i medjunarodni sertifikat GOOD DELIVERY koji izdaje Medjunarodna kontrolna institucija akreditovana od LBMA. Svaka investiciona jedinica je jedinsvtena i neponovljiva u celom svetu.

Pravi je trenutak za pametne odluke.

DAJEMO VAM PRIMER KAKO JE
 
ULAGANJE U ZLATO ISPLATIVO

U vreme ekonomske i političke nestabilnosti, investitori tradicionalno pribegavaju u takozvano sigurno utočište za svoj kapital, pa u svoj investicioni portfolio uključuju plemenite metale, odnosno zlato. Preporuka investicionih savetnika je da se 5 do 10 procenata imovine drži u zlatu u vremenima stabilnih tržišta, dok sa dolaskom kriza taj procenat bi trebalo uvećavati i do čak 30% investicionog portfolija.

U neizvesnom vremenu kada inflacija postane izuzetno izrazena, pojava hiper inflacije i stagflacije vrlo izvesna, procenat se uvecava do nivoa potrosackih rezervi. Dakle, u takvim situacijama, potrebno je uloziti ceo kapital koji nije namenjen tekucoj potrosnji i tekucim investicijama. U takvim situacijama i pravna lica stite svoju poslovnu imovinu kupovinom i posedovanjem zlata u fizickom obliku.

  • ZLATO JE NAJBOLJI ČUVAR VREDNOSTI
  • ZLATO NE GUBI NA VREDNOSTI USLED UTICAJA INFLACIJE
  • KROZ ISTORIJU ZLATO SE UVEK SMATRALO NOVCEM
  • NAJVEĆI KUPCI ZLATA NA SVETU SU CENTRALNE BANKE, ZA POTREBE ZLATNIH REZERVI