DA LI STE ZNALI

Sama pomisao na zlato,  asocira nas na bogatstvo, sigurnost i moc.
Zlato je kroz istoriju bilo dostupno samo bogatim pojedincima i mocnim vladarima.
Sada je zlato dostupno svakom od nas, ukoliko to zelimo .
Zlato predstavlja temelj nase finansijske sigurnosti u sadasnjosti i u buducnosti.

 

U svetu se desavaju nepredvidjene situacije na nekoliko desetina godina, bilo da su to ratovi, krize , sukobi  ili pak situacije kakve se danas desavaju u svetu.

Jedna od takvih situacija, bila je pandemija izazvana virusom COVID 19, koja je predstavljala globalni izazov za ceo svet.

Nedugo posle smirivanja pandemije, desio se rusko-ukrajinski sukob, koji je uplasio celu planetu i svet stavio pred nova iskusenja i nedace.

 

Krizne situacije cesto su zadavale razne glavobolje ljudima na ovim prostorima. Ratovi su stvarali najvece drustvene i ekonomske poremecaje.
Mlade generacije se ne secaju, krizne situacije, koja je nastala par godina posle raspada SFRJ,  kada je doslo do pojave,  koja je je u ekonomiji poznata kao HIPERINFLACIJA.
Ljudi su u toj situaciji branili svoj novac, na taj nacin sto su domacu valutu menjali za nemacku marku i stavljali narodno receno u ,,slamarice” .
Desetak godina kasnije desilo se novo obezvredjivanje novca, ali  na evropskom nivou. Na ozakonjen nacin, nemacka marka zamenjena je novom evropskom valutom evro.

Paritet po kom je izvrsena konverzija, iznosio je je 1 evro=1,96 DM (nemacka marka),
Nedugo zatim, desilo se to da je prozvod koji je kostao jednu marku kostao jedan evro.
Dakle, na osnovu ovoga moze se zakljuciti da je ovom ekonomskom odlukom svakom gradjaninu Evrope kapital umanjen za jednu polovinu.

Zbog  ovakvih  i slicnih  situacija  bitno  je  da  u svom  imovinskom  portfoliu  posedujete  investiciono  zlato.
Zasto  naglasavamo  INVESTICIONO ? Zato  sto je  to  zlato najvece  moguce  cistoce  999,9  i  jedino je ono  kao  takvo, oslobodjeno  poreza  na  dodatu  vrednost i poreza na dohodak gradjana (kapitalnu dobit).
Sustinski posmatrano, investiciono zlato je oslobodjeno od svih poreskih opterećenja i zbog toga uziva neprikosnovenu imovinsku kategoriju. Jedan  kilogram  investicionog  zlata  vredeo je  u  momentu  zamene  nemacke  marke u  evro  oko 12 000 evra, a danas  isti  vredi  bezmalo 60 000 evra.
Izvesno je, da ce se zlato veoma brzo naci na novoj rekordnoj poziciji, zbog ogromnih inflatornih pritisaka, sa kojima sve centralne banke pokusavaju da se izbore nizom monetarno ekonomskih mera.
 
Jedna od PREMIUM osobina investicionog zlata, jeste njegova LIKVIDNOST .Zlato je kroz istoriju pokazalo visoku rezistentnost na sve drustveno-ekonomske poremecaje. Nista drugacije nije bilo ni u periodu kada je Covid 19 blokirao ceo svet. I u periodu najvece neizvesnosti u novijoj istoriji, kada su najveci proizvodjaci zlata suspendovali proizvodnju zbog zastite najvaznijieg poslovnog resursa- zdravlja zaposlenih, zlato su unovcavali svi investicioni centri sirom sveta. Investiciono zlato, predstavlja najlikvidniji imovinski oblik,
koji je moguce unovciti u svakom trenutku.

Zlato na svaki drustveni poremecaj i neizvesnost reaguje osetnim uvecanjem svoje vrednosti.

Dakle, novac koji je alociran u investiciono zlato, ako nam bude potreban u periodu krize, vredece vise nego u periodu kada nije kriza. To je jedna od najznacajnih funkcionalnih osobina zlata. To zapravo znaci, da ce nas novac koji se nalazi u zlatu, vredeti najvise u momentu kada nam je najpotrebniji.