NESTASICA FIZICKOG ZLATA NA TRZISU

Februar 2022.godine.

RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU

Ruska invazija iznenadila je svet. Gradjani Ukrajine, usmerili su se prema bankama, kako bi podigli svoju gotovinu i obezbedili da rezerve novca budu uz njih. To je izazvalo velike guzve i redove ispred banaka. Gotovo identicna situacija bila je i na benzinskim stanicama, gde su gradjani cekali na red da dodju do goriva.

Kao odgovor na invaziju, stigle su ekonomske sankcije, blokada medjunarodnog platnog sistema SWIFT. Rat i ekonomske sankcije uplasile su i gradjane Rusije. Slike redova ispred banaka u Rusiji takodje su obisle svet. Gradjani Rusije pokusavaju podici svoju gotovinu iz straha za rublju. Rublja se zbog ostrih sankcija zapada, nasla na istorijskom minimumu, sa rekordnim padom od 26% u jednom danu. Rusija je uvela meru zabrane iznosenja gotovine iz zemlje za strane drzavljane. Ujedinjene Nacije su ogromnom vecinom glasova osudile invaziju Rusije i zatrazile hitan prekid sukoba.

28.februar je dan, koji uplasio ceo svet i izazvao bezbroj finasijsko strukturnih poremecaja. Glasovi razuma, cuju se sirom sveta i apeluju da se sukob odmah zaustavi. Gradjani su se uplasili moguceg nepromisljenog sukoba igmedju Rusije i Nato alijanse, koji bi izazvao nesagledive posledice.
Neizvesnost i nemir, pozicionirali su zlato na novi istorijski maksimum. Zlato je samo u jednom danu dozivelo progresiju od sest (6) %.
Zlato na poremecaje u svetu, reaguje uvecanjem svoje vrednosti.Traznja za zlatom, oborila je sve rekorde. Dva dana nakon invazije, vodeci proizvodjaci zlata na svim lagerskim racunima prikazivali su nule. Postati vlasnik grama zlata, postala je prava privilegija.

 

20 april 2020. godine  Beograd

COVID 19  odnosi veliki broj ljudskih zivota svaki dan.
Mnoge fabrike obustavile su svoju proizvodnju, transport svih roba usporeno funcionise,
sto je dovelo do prave nestasice nekih proizvoda u svetu.
Jedno od trzista koje je zahvatila prava nestasica, jeste trziste fizickog zlata .
U celoj Evropi, skoro da je nemoguce kupiti zlatni dukat  ili zlatnu polugu.
Najveci proizvodjaci zlata smesteni u juznoj Svajcarskoj Argor Heraeus, Valcambi i Pamp obustavili su proizvodnju u cilju zastite ljudskih resursa.

 

Masovni karantini sirom sveta i ostale mere koje Vlade sprovode u cilju sprecavanja sirenja virusa, doveli su do toga, da se ljudi ne mogu kretati,
a samim tim i trositi novac. Kao posledica toga doslo je do pada ekonomske aktivnosti. Sve grane privrede su pogodjenje. Neke u vecoj, a neke u manjoj meri.
Hotelijerstvo i ugostiteljstvo beleze nezapamcene gubitke.

Pandemija, polako ali sigurno, uvodi svet u novu recesiju.
Upravo iz tih razloga, mnogi ulagaci zeleli bi kupiti zlato upravo sada. Ulagaci se plase i masovno podizu novac iz banaka i isti zele cuvati blizu sebe.
Misljenja smo, da ne treba upadati u paniku i da je u ovom momentu najbitnije sacuvati zdravlje. Zlato je pokazalo visiku rezistentnost u ovakvim situacijama.
Zato ga zele svi posedovati pre pocetka recesije. Poznato je da vrednost zlata u toku trajanja recesije zna da se uveca vise puta.
Vrednost zlata u toku recesije koja je zahvatila svet 2008 godine uvecala se 280 %. Nakon okoncanja iste, vrednost se stabilizovala, ali cena je ostala uvecana oko 200%.

 

Zlato je lako prenosivo, lako se skladisti, ne gubi vrednost, oslobodenjeno je uticaja monetarnih centara itd.

Na jednoj strani imamo povecanu potraznju, a na drugoj imamo ponudu priblizno jednaku nuli.

To je dovelo do porasta vrednosti zlata na berzi.

 

RAST NE OSLIKAVA REALNU SITUACIJU, zbog toga sto se traznja za fizickim zlatom, u najvecoj meri ne registruje,
a samim tim i ne utice, kao konstitutivni element u formiranju ravnotezne cene na otvorenom trzistu tj. na svetskoj berzi.

Drugi element, na koji se odrazlila nestasica zlata, jeste razlika izmedju SPOT cene ( trenutna cena zlata na berzi ) i cene fizickog zlata.
Uvek su fizicki zlatnici i poluge bili skuplji od spot cene. Ta razlika u normalnim okolnosima kretala se od 3-4% u korist fizickog zlata.
Sada se ta razlika na svetskom nivou, krece oko 10 i vise %.
Porast premije (razlike) u korist fizickog zlata, apsolutno je logican iz razloga, sto je ulagacima postalo jasno da je mnogo sigurnije imati kod sebe fizicko zlato, od nekog digitalnog zapisa na berzanskom serveru ( papirno zlato kupljeno na berzi ).

 

HOCE LI SE TRZISTE ZLATA NORMALIZOVATI ?

 

Nakon okoncanja pandemije, proizvodjaci zlata nastavice normalno da rade. Svi investicioni centri nastavice normalno da vrse distribuciju zlata.
Premije ce se vratiti na period pre krize.
Ono sto ce sigurno dogoditi, jeste da ce cena zlata osetno, mozda cak i drasticno porasti.

Aktuelne cene zlata mozete saznati u svakom trenutku posetom nase DIGITALNE PLATFORME