KO KUPUJE INVESTICIONO ZLATO

U zlato se investira iz vise razloga. Ovo su neki od najznacajnijih razloga :
– Nezavisnost od ekonomskih i politickih faktora.
– Sigurnost i stabilnost.
– Trajna postojanost i neunistivost.
– Ogranicena dostupnost.
-Trajna vrednost.

Kao jedna od premium osobina zlata, istice se njegova LIKVIDNOST. Zlato poseduje najveci stepen likvidnosti, kako u normalnim, tako i ekstremnim uslovima. Zlato na ekstremne poremecaje reaguje snaznim rastom svoje vrednosti. Sta to zapravo znaci? Dakle, ukoliko, dodje do nekog drustveno ekonomskog poremecaja, koji bi mogao uticati negativno na nase prihode, poslovnu aktivnost i ostale uobicajene aktivnosti, zlato ce u takvim situacijama biti nas solidarni partner koji ce nam pomoci da prevazidjemo kriznu situaciju. Dakle, novac koji je ulozen u zlato najvise vredi kada nam je najpotrebniji.

Zlato, kao sredstvo ocuvanja imovine i kupovne moci, cesto je temelj svakog dobrog investicionog plana.
Kupovina investicionog zlata, predstavlja najsigurnije dugorocno ulaganje. Ulaganje u investiciono zlato na kratak period, moze dovesti i do manjih gubitaka.
Prilikom kupovine investicionog zlata, treba znati, da se cena grama smanjuje proporcionalno velicini proizvoda koji se kupuje.
To znaci, da je cena grama cistog zlata niza u vecim polugama. A skuplja u polugama manjih tezina.

Treba uzeti u obzir i cinjenicu da manje zlatne poluge, vrede vise prilikom unovcavanja, za isti iznos za koji su skuplje prilikom kupovine.

Shodno tome, mozemo zakljuciti da je ekvivalentno koji proizvod kupujete. Konfiguraciju investicije odredjuje iznos investicije u najvecoj meri. U manjoj meri, uticu i ciljevi investicije: Zastita zivotne egzistencije i zastita kupovne moci novca.

KADA KUPITI INVESTICIONO ZLATO ?

Cesto se postavlja pitanje : ,,Kada kupiti investiciono zlato ? “

Precizan odgovor na ovo pitanje je sledeci : Investiciono zlato kupujete kada imate slobodan kapital.

Kako bi ste doneli ispravnu i pravovremenu investicionu odluku, zelimo da Vas upoznamo sa relevantnim informacijama o kretanju vrednosti zlata u prethodnim mesecima, godinama i decenijama .

Za analizu svetskog trzista zlata, kao i za analizu investicione odluke vezane za ulaganje u zlato, neophodni su relevantni podaci i relevantni izvori .

Posetom linka

mozete na jednostavan nacin saznati kretanje cene zlata za period koji Vas zanima. Potrebno je da unesete vremenski interval i na vasem ekranu pojavice se interaktivni graficki prikaz vrednosti zlata za navedeni period . Takodje, postoji i mogucnost preuzimanja baza podataka u excel-u i formiranja grafickih prikaza za period koji Vas zanima.

Dostupni podaci kretanja cene zlata odnose se na period 1970. godine do danas.

Kada unesete podatke za odredjeni period, pomeranjem vertikale na interaktivnom grafikonu mozete saznati kretanje cene zlata iz dana u dan .
Na taj nacin, mozemo identifikovati rizik ulaganja u zlato na kratak vremenski rok, kao i eliminaciju svih rizika kada je ulaganje u zlato dugorocno .

Ulaganje u investiciono zlato, pripada kategoriji najsigurnijih dugorocnih ulaganja.

INVESTICIONO ZLATO – INSTRUMENT  ZA  ZASTITU ZIVOTNE EGZISTENCIJE

Osnovna funkcionalna vrednost investicionog zlata, jeste da sacuva kupovnu moc novca. Zlato stiti vrednost novca, kroz rast svoje vrednosti, koji je veci od stope inflacije u posmatranom periodu.

KO KUPUJE INVESTICIONO ZLATO ?

Dakle, osim osnovne funkcionalne vrednosti, investiciono zlato ima i dodatnu funkcionalnu vrednost, koja je projektovana za zastitu osnovne zivotne egzistencije. Ista se prezentuje, kroz visoku fleksibilnost proizvoda koje posedujemo. Fleksibilnost je na najvisem nivou kada posedujemo male zlatne poluge od jednog grama.

INVESTICIONO ZLATO kupuju fizicka i pravna lica kako bi zastitila svoj kapital. Investiciono zlato, nalazi se u epicentru interesovanja fizickih i pravnih lica, koja zele valutne rizike kontrolisati i svesti ih na minimum .

Pojava Covida 19 paralisala je ceo svet. Covid 19 je doveo u pitanje funkcionisanje odredjenih privrednih grana. Medjutim, posmatrajuci javno dostupne finansijske izvestaje iz 2020 godine, mozemo zakljuciti da je privreda dozivela snazan rast u vecini evropskih zemalja .

Da li je to zapravo tako ?

Naravno da nije.

Sustina je sledeca :
Vecina proizvodnih inputa je znacajno poskupela, cene usluga takodje beleze snazan rast. Sve to je uticalo na rast prihoda vecine privrednih subjekata koji se nisu nasli pod direktnim udarom pandemije.

Uzimajuci u obzir navedene cinjenice, vecina privrednih subjekata pocela je da trazi resenje, kako da zastiti poslovnu akumulaciju, tj. neraporedjenu dobit .
Uzimajuci u obzir snazan rast vrednosti zlata kroz vreme, kao optimalno resenje nametnulo se ulaganje u investiciono zlato. Isto, ima status gotovinskog ekvivalenta i moguce ga je unovciti u svakom momentu .

Gotovinski ekvivalenti predstavljaju visoko likvidne imovinske oblike,koji se mogu odmah konvertovati u gotovinu i koristiti za placanja. Najpoznatiji gotovinski ekvivalenti su hartije od vrednosti koje se odmah mogu unovciti i plemeniti metali.

Osim pravnih lica, snaznu inflaciju identifikovala su i fizicka lica. Shodno tome, svetski trend zastite kapitala stigao je i kod nas. U epicentru interesovanja, investiciono zlato naslo se kod sledecih ulagaca:

  1. Ulagaci koji ulazu u investiciono zlato, kao fizicka lica, najcesce se opredeljuju za isplatu dividende ( dobiti ), ili isplatu Prihoda od samostalne delatnosti koje  kasnije usmeravaju u investiciono zlato.
    Tako kupljeno zlato, nalazi se u vlasnistvu i fizickom posedu lica koje ga je kupilo.
  2. Fizicka lica koja imaju stednju u razlicitim valutama alociraju je u zlato kako bi istu zastitili.
  3. Fizicka lica koji imaju orocen novac u bankama koji im ne donosi prinos, preusmeravaju ga u zlato.
  4. Fizicka lica koja koriste visoku vrednost nekretnina,  prodaju ih i usmeravaju novac u zlato.
  5. Fizicka lica koja nemaju dovoljan iznos novca za kupovinu nepokretnosti ( nekretnine ), cuvaju akumulirani kapital dok ne akumuliraju dovoljan iznos novca za realizaciju planiranog cilja.
  6. Fizicka lica koja poseduju veci broj nekretnina i zele slobodni deo kapitala da zastite od inflacije. Neretko, ova fizicka lica su najveci ulagaci !
  7. Fizicka lica koja su prodala vlasnicke udele u firmama i odlucila se za mirniji nacin zivota. Ova kategorija ulagaca, nalazi se u samom vrhu prema finasijskim iznosima koje ulazu.

Svim kategorijama ulagaca isti je cilj- ZASTITA NOVCA OD INFLACIJE.

VEKOVIMA UNAZAD ZLATO JE NAJSIGURNIJA DESTINACIJA U TESKIM SITUACIJAMA

Tradiciinalno, hiljadama godina unazad, zlato se pokazalo kao neprikosnoveni instrument u borbi sa inflacijom .

Ulagaci koji imaju status Pravnih lica, kupuju zlato iz formirane poslovne akumulacije. To je najcesce onaj deo novca koji se ne koristi za obavljanje poslovne aktivnosti, koji se nalazi na poslovnom racunu firme i koji se u poslovnim bilansima iskazuje kao nerasporedjena dobit .

Tako kupljeno zlato, nalazi se u vlasnistvu i fizickom posedu Pravnog lica.

Najbolju opciju za skladistenje proizvoda od zlata, predstavlja cuvanje u sefovima poslovih banaka. Sefove, mogu koristiti i fizicka i pravna lica. Cena koriscenja sefova je vise nego simbolicna i krece se oko par hiljada dinara na godisnjem nivou .

Benefiti ulaganja u zlato nekada se mogu registrovati odmah, ali to se ne moze uzeti kao pravilo, uzimajuci u obzir da je ULAGANJE U ZLATO prevashodno dugorocno ulaganje.

Jedna karakterestika predstavlja zajednicki imenitelj za sve kategorije ulagaca, bez obzira da li se radi o fizickim ili pravnim licima. To je zastita kapitala stecenog konkretnim radom. Kod svih ulagaca osnovni cilj jeste – eliminacija valutnih rizika izazvanih prirodnom, vestackom ili nekom drugom pojavom.

Profil ulagaca u zlato jeste sledeci:  Obrazovan i ekonomski mudar covek srednje i starije zivotne dobi, koji ne zeli svoj kapital prepustiti avanturistickim ulaganjima i valutnim rizicima ( inflacija, promena valute itd…).
Posedovanjem investicionog zlata postize se veca ekonomska sloboda, samostalnost, diversifikacija imovinskog portfolia, kao i hedzing kapitala u kriznim situacijama.

Preuzmite besplatno nasu aplikaciju i jednim klikom saznajte cenu zlata.