INVESTICIONO ZLATO

INVESTICIONO ZLATO

KOJA JE FUNKICIONALNA VREDNOST INVESTICIONOG ZLATA?

Investiciono zlato najednostavnije se definise, kao cisto zlato.
Proizvodi od investicionog zlata imaju zagarantovanu finocu 995/1000 ili vecu.
Neke zemlje uvele su standard koji se odnosi na najmanju prihvacenu tezinu od 1 g.
Nasa zemlja nije definisala tu vrstu ogranicenja, sto znaci da investicioni proizvodi mogu imati i manju tezinu od jednog grama.
Investiciono zlato dostupno je za kupovinu u obliku zlatnih poluga i zlatnih dukata.

Zlatne poluge, proizvode se u visoko standardizovanim industrijskim uslovima.
Zagarantovana cistoca zlatnih poluga jeste 999,9 .
Odredjene rafinerije, proizvode poluge sa cistocom 995 /1000. Proizvodi tih rafinerija manje su cenjeni u svetu .
Zlatni dukati, koji imaju investicioni status najcesce imaju cistocu od 995-999,9/1000.

Finoca (cistoca) zlatnog proizvoda, predstavlja udeo cistog zlata u samom proizvodu.
Najcesce se izrazava procentualno .
Proizvodi koji imaju finocu 999,9 imaju u sebi 99,9 procenata cistog zlata.

Npr. Zlatna poluga od 1000 grama, cistoce 999,9 ima u sebi 999,9 grama cistog zlata.

Investiciono zlato, proizvodi se u svega nekoliko  kovnica, koje se nalaze u razlicitim delovima sveta. Najprestizniji svetski proizvodjaci zlata smesteni su Svajcarskoj.
Najprestizniji proizvodjaci, posluju u okviru nemacke poslovne grupacije HERAEUS u cijem vlasnistvu se  nalazi i svajcarski ARGOR  HERAEUS. Osim poslovne grupacije HERAEUS, znacajno mesto na trzistu plemenitih metala zauzimaju i svajcarski proizvodjaci VALCAMBI suisse i PAMP.
Proizvodi navedenih proizvodjaca, ekvivalentno su vrednovani na svetskom tržištu plemenitih metala. Proizvodi svajcarskih proizvodjaca uzivaju najvece poverenje i najbolju reputaciju na svetskom trzistu plemenitih metala.

Navedeni proizvodjaci nalaze se na Good delivery listi, sto garantuje autenticnost, besprekornu cistocu i tezinu svih proizvoda.
Osnovna funkcionalna vrednost investicionog zlata, jeste zastita novca od inflacije. Zbog ogranicene dostupnosti zlata u prirodi, i sve izrazenijih potreba za istim, potraznja za zlatom osetno je veca od ponude. Na taj nacin, dolazi do kontinuiranog rasta vrednosti zlata kroz vreme. Upravo kroz rast svoje vrednosti, zlato stiti novac od obezvredjivanja. Istorijski posmatrano ima perioda kada zlato ne prati stopu inflacije, ali takvi  periodi su jako kratki i brzo prodju.

Zasto je investiciono zlato najbolji investicioni instrument?

Investiciono zlato je jedini proizvod koji štiti Vašu ekonomiju i Vaš novac  tj. (kupovnu moć novca) .
Investiciono zlato je jedini proizvod čija se vrednost zna u svakoj sekundi u toku dana, za razliku od ostalih konkretnih oblika imovine nekretnine, zemljšta, firme i dr., čija se trenutna vrednostg ne zna, ili je za njeno utvrđivanje potrebno izvesno vreme.
Investiciono zlato je najkonvertabilnija valuta na svetu (karatkteriše ga laka zamenjivost za bilo koju drugu valutu).
Investiciono zlato je najlikvidniji investicioni instrument.
Investiciono zlato je nenuništivo, deljivo i lako prenosivo.
Investiciono zlato je pogodno za skladistenje, zapreminski zauzima manji prostor nego novac.
Investiciono zlato ima sustinsku vrednodt.
Investiciono zlato oslobodjeno je PDV -a . (PDV = 0 %)

ZASTO SE INVESTIRA U ZLATO ?

U ZLATO se investira iz vise razloga. Zbog nezavistosti od ekonomskih i politickih faktora. Zbog njegove sigurnosti i stabilnosti.
Zbog njegove LIKVIDNOSTI. Zlato, kao sredstvo ocuvanja imovine i kupovne moci, cesto je temelj svakog dobrog investicionog plana.
Kupovina investicionog zlata, predstavlja najsigurnije dugorocno ulaganje. Ulaganje u investiciono zlato na kratak period, moze dovesti i do manjih gubitaka.
Prilikom kupovine investicionog zlata, treba znati, da se cena grama smanjuje proporcionalno velicini proizvoda koji se kupuje.
To znaci,da je cena grama cistog zlata niza u vecim polugama. A skuplja u polugama manjih tezina.

KADA KUPITI INVESTICIONO ZLATO ?

Cesto se postavlja pitanje: ,,Kada kupiti investiciono zlato ? “

Ulaganje u investiciono zlato, pripada kategoriji najsigurnijih dugorocnih ulaganja.

Zasto je to tako ?

Osnovna funkcionalna vrednost investicionog zlata, jeste da sacuva kupovnu moc novca. Zlato stiti vrednost novca, kroz rast svoje vrednosti, koji je veci od stope inflacije u posmatranom periodu.
Najbolji odgovor na cesto postavljano pitanje, dobijamo ako analiziramo relevantne cinjenice, koje se odnose na kretanje vrednosti zlata u prethodne dve decenije.
Jedna unza zlata 2001 godine vredela je 400 americkih dolara, 2008 godine unca je vredela oko 800 U$, danas 2020 godine ista vredi 1800 dolara.

Na osnovu navedenog, moze se zakljuciti da vrednost zlata ima kontiuniranu progresiju, kada je u pitanju duzi vremenski period.
U kracim vremenskim okvirima, ima intervala u kojima vrednost zlata belezi negativno kretanje. Shodno tome,  ulaganje u zlato na kratak vremenski period, nosi odredjen stepen rizika, kako se ne bi formirao odredjeni investicioni gubitak.

U prethodne dve godine, ulaganje u investiciono zlato, pokazalo se kao dobro i kratkorocno ulaganje.
Vrednost zlata u periodu 2018 – 2020 godine, zabelezila je snazan rast od 40%.

Zlato je najbolje kupiti u trenutku kada imate slobodan (nerasporedjen)  kapital.
Jedno je sigurno, novac ulozen u investiciono zlato nece izgubiti svoju vrednost.

Zlato se kupuje u normalnim okolnostima. Zlato se pokazalo kao izvrsno ulagacko sredstvo za diversifikaciju rizika kapitala. Prilikom smanjenja rizika akumuliranog kapitala, isti je pozeljno uloziti u vise razlicitih imovniskih kategorija. Deo novca obavezno treba usmeriti u investicino zlato. Taj deo kapitala visoko je likvidan i mozete ga posmatrati, kao efektivni novac koji Vam je u svakom trenutku dostupan za upotrebu . Za koriscenje novca koji se nalazi u investicionom zlatu, potrebna je samo odluka ulagaca, da zeli da ga konvertuje u novac. Unovcavanje investicionog zlata nije proces, vec transakcija koja se automatski realizuje. U periodima kriza, recesija i drugih nepredvidjenih dogadjaja, zlato je gotovo nemoguce kupiti.
U tim situacijama traznja po pravilu postaje najveca, ali kupovinu je nemoguce obaviti.
Zbog toga smatramo, da je kupovinu najbolje obaviti u normalnim okolnostima.

Vrednost zlata u periodima recesija, kriza i slicnih poremecaja, reaguje progresivno i belezi snazan rast.

U periodu recesije, koja je zahvatila najveci deo sveta( period od 2008 do 2011 godine ), vrednost zlata uvecala se 280 %. Nakon okoncanja iste, vrednost se stabilizovala ali ostala je uvecana 200%.

INVESTICIONO ZLATO – ZA ZASTITU ZIVOTNE EGZISTENCIJE

Dakle, osim osnovne funkcionalne vrednosti, investiciono zlato ima i dodatnu funkcionalnu vrednost, koja je projektovana za zastitu osnovne zivotne egzistencije. Ista se prezentuje, kroz visoku fleksibilnost proizvoda koje posedujemo. Fleksibilnost je na najvisem nivou kada posedujemo zlatne poluge manjih tezina.

Prepoznajucu zahteve investitora, proizvodjaci plemenitih metala, ucinili su raspolozivim na trzistu deljive zlatne poluge.
Iste se sastoje od vise spojenih, ili odvojenih zlatnih plocica od 1g. Svaka plocica iam utisnute elemente, naziv proizvodjaca i finocu 999.9.

Deljive zlatne poluge Multicard 10x 1g i 20 x 1g, predstavljaju poluge u okviru kojih se nalazi deset plocica od 1g i dvadeset plocica od 1g.
Ove investicione poluge smatraju se jako dobrim iz dva razloga:
1. Prvi, zato sto je cena grama cistog zlata u njima mnogo niza, nego cena grama zlata u plocici od 1g.
2.Drugi, zato sto su deljive na vise delov , sto predstavlja posebnu pogodnost u slucaju prodaje.
(ne mora da se proda cela poluga, vec moze, samo deo iste da se proda).

Deljiva zlatna poluga CombiBar 50 x 1 gram, predstavlja polugu koja se sastoje od 50 spojenih plocica od 1 gram.
Ova investiciona poluga smatra se, jako dobrom, jer je cena grama cistog zlata u njoj neznatno visa u odnosu na cenu grama u i nvesticionoj poluzi od 50g.
Prednost investicione poluge CombiBar 50 x 1 gram jeste njena deljivost.

DELJIVE ZLATNE POLUGE – COMBIBAR

– sastavljene su od vise plocica od 1g spojenih u jednu celinu. Svaku plocicu od 1 g moguce je odvojiti od ostatka proizvoda.
Ove jedinice namenjene su ulagacima kojima je prakticnost na prvom mestu. Poluge su pakovane u pakovanja velicine platne kartice, sto predstavlja posebnu pogodnost za skladistenje.
COMBIBAR jedinice najcesce se javljaju u formatu :
– 20 x 1 g
– 50 x 1 g
– 100 x 1 g

 

Funkcionalna vrednost DELJIVIH ZLATNIH POLUGA brendiranih od strane proizvodjaca kao MULTICARD i COMBIBAR, ista je kao i nedeljivih zlatnih poluga.
Kao dodatna funkcionalna vrednost deljivih zlatnih poluga, istice se mogucnost segmentiranog odvajanja svakog grama od ostatka poluge, kao i mogucnost segmentirane prodaje tj. unovcavanja .
Deljive zlatne poluge prakticne su u slucaju ekstremnih poremecaja, kakvi su : Ratovi ,razni monetarni poremecaji i slicno.
Investiciini afinitet jednog broja ulagaca usmeren je iskljucivo prema ovim investicionim formatima.

CENA PO KOJOJ SE UNOVCAVA ZLATO IZ DELJIVIH ZLATNIH POLUGA
Kada se narusi funkcionalnost proizvoda, tj. kada se otvori, svaki gram zlata se unovcava po SPOT ceni koja se formira na svetskoj berzi u momentu unovcavananja.
Ukoliko, funkcionalnost pakovanja nije narusena, sto se najcesce i desava, deljive zlatne poluge se unovcavaju po cenama istaknutim na nasoj digitalnoj platformi.

PREPORUCENE INVESTICIONE JEDINICE

Odredjen broj ulagaca preferira iskljucivo nedeljive zlatne poluge.
Ukoliko, pripadate toj kategoriji ulagaca i zelite da Vasa investicija iznosi par hiljada eura, onda su najbolje zlatne poluge od 5 grama, 10 grama i 20 grama.

Ukoliko, zelite da ulozite srednji iznos novca, najbolje resenje sa Vasu investiciju su zlatne poluge od jedne unze (31,104 grama), 50 grama i 100 grama.

FORMIRANJE INVESTICIONOG PORTFOLIA

Ukoliko, pripadate kategoriji velikih ulagaca u epicentru Vaseg interesovanja, treba da se nadju zlatne poluge od 100 grama.
Zlatna poluga od 100 grama, ima dobro izbalansiran odnos cene, prakticnosti i likvidnosti.
Ista je dostupna u dva sluzbena oblika :

– Kovani ( ima idealne ivice i zastitne ornamente jasno vidljive ).

– Liveni ( nepravilne ivice i zastitni ornamenti nisu jasni kao kod kovane jedinice ).

Jos jedan investicioni format namenjen je velikim ulagacima.
Zlatna poluga od 250 grama, zauzima znacajno mesto u investicionom portfoliu velikih ulagaca.

Ista je, namenjena za alokaciju velikih finansijskih iznosa. Navedena poluga predstavlja marginalni investicioni format, kada je likvidnost u pitanju.

U periodu ekstremnih dogadjaja kakav je PANDEMIJA 2020, identifikovali smo otezano unovcavanje formata od 500 grama i 1000 grama.

RAZLOG : Kovnice su obustavili svoje poslovanje, granice su zatvorene itd.

Shodno tome, ova dva investiciona formata ne preporucujemo ni najvecim ulagacima, tj. za njih ne garantujemo unovcavanje u periodima ekstremnih poremecaja na trzistu.

Struktura zlatnog portifola

Struktura investicionog portifola, razlikuje se od investitora do investitora.
Ista je u najvecoj meri opredeljena iznosom novca koji ulaze.
Tri su najvaznija faktora, koji uticu na svest investitora prilkiom projektovanja struktur investicionog portfolia.
1. Cena grama zlata u razlicitim investicionim jedinicama.
2. Likvidnost.
3. Deljivost
Shodno tome, neretko se desava da se ulagaci opredeljuju da u svom portifolu imaju i najmanje i najvece jedinice, ukljucujuci i deljive zlatne poluge.

 PRODAJA INVESTICIONOG ZLATA

PRODAJA INVESTICIONOG ZLATA  odvija se na slican nacin, kao i u zemljama Evropske Unije.
Investicioni proizvodi raspolozivi za kupovinu odmah, kupuju se po cenama koje formiraju na nasoj informacionoj platformi na jedan minut u realnom vremenu.

Vi odredjujete trenutak kada zelite da obavite kupovinu. Potrebno je da izvrsite fiksaciju cene i rezervaciju investicionog formata koji zelite da kupite.

Kada dobijemo Vas zahtev za unovcavanje odredjenog investicionog formata, isti realizujemo odmah. Drugim recima , Vasa imovina ulozena u investiciono zlato uvek je likvidna i dostupna Vama .

Fiksaciju cene i rezervaciju bilo kog investicionog formata, mozete izvrsiti pozivom na telefon, ili, elektronskim putem preko imail adrese zlataregold@gmail.com

Kada se fiksira cena za odredjeni investicioni proizvod, fiksirana vrednost ( cena) postaje NEPROMENJIVA VREDNOST, kako za kupca,
tako i za prodavca, bez obzira na kasnije promene vrednosti.

Naime, u trenutku fiksiranja cene Vi ste obavili kupovinu zlata.
Isporuka i placanje mogu se obaviti odmah, ili terminski u zavisnosti od statusa dostupnosti proizvoda.

Ukoliko se Vas zahtev odnosi na alokaciju veceg iznosa finansijskog kapitala u investiciono zlato, onda uvoz radimo prema Vasem
individualnom zahtevu. Za realizaciju takvog zahteva, potrebno je da nas posetite u nasem poslovnom sedistu, koji se nalazi na adresi,
Gospodara Vucica 1B, Vracar, 11000 Beograd.